Uniwersytet Letni (6): „Pozyskiwanie i właściwości produktów pszczelich”, inż. Piotr Wasilewski
Wszystko co dobre kiedyś się kończy. I lemoniady ziołowe, i miodek wielokwiatowy i Uniwersytet Letni „UL”. Dzisiaj mieliśmy ostatni (w te wakacje) wykład Ula. Pan dr inż. Piotr Wasilewski przygotował dla nas temat „Pozyskiwanie i właściwości produktów pszczelich”. Dowiedzieliśmy się o tym co jest bardziej słodkie i kaloryczne, miód czy cukier, który miód jest najzdrowszy, czy miód można „chrzcić” aby go drożej sprzedać, czy miody się podrabia, jakie produkty pszczele można stosować, a jakie mogą być dla nas szkodliwe, czy miód można przedawkować i czy zawsze jest dla nas zdrowy? Nasz Wykładowca opowiedział nam także jakie produkty pszczele mają najlepsze właściwości lecznicze, jak się je pozyskuje, co na to pszczoły „że muszą się dzielić” z nami owocami swojej pracy, jakie mity i stereotypy krążą dotyczące miodu i innych produktów, a nawet czy można stosować produkty pszczele jako sterydy aby lepiej wypaść na… Olimpiadzie! Pięknie wszystkim dziękujemy za dzisiejsze spotkanie, w końcu pogoda dopisała i doczekaliśmy się zajęć na świeżym powietrzu i już wszystkich uspokajamy. UL POWRÓCI w kolejne wakacje! Do zobaczenia za rok!
Sponsorem dzisiejszego wykładu była Firma Modelowanie Słuchu, która dla Uczestników przygotowała upominki, słodki poczęstunek, wodę dla ochłody oraz zaproszenia na bezpłatne badania słuchu i konsultacje z lekarzem. Serdecznie dziękujemy!