Pierwszy Wykład ASW, dr hab. Dariusz Pniewski, prof. UMK – fotogaleria
Co ma wspólnego historia, kuchnia i literatura? Okazuje się, że całkiem sporo. Dr hab. Dariusz Pniewski, prof. UMK, opowiadał 30 września o przekazach literackich omawiających trendy w żywieniu, występujące na przestrzeni lat. Słuchacze ASW dowiedzieli się m.in., że za czasów Fryderyka Wielkiego jedzenie ziemniaków było uznane przez Kościół za grzech, a w innym czasie, również na terenie Prus, hodowla ziemniaków (oraz ich spożywanie) była obowiązkowa.
Wygląda na to, że nie ważne czy mamy wiek XVIII czy XXI- mody żywieniowe były, są i będą. Kiedyś namawiano do jedzenia ziemniaków czy buraków cukrowych (promowano je jako źródło rozlicznych minerałów w diecie), a dziś nakłania się nas do kupowania awokado czy nasion chia. Na szczęście nie stosuje się już metod przymusu. Chociaż temat wykładu był dość enigmatyczny, mamy nadzieję, że nasi słuchacze wynieśli z zajęć coś ciekawego.