15 grudnia 2020 (wtorek) godz. 18:00

XLV Spotkanie z Historią u Hoffmana: Król kucharzy August Escoffier (1846–1935)

August Escoffier, zwany królem kucharzy i kucharzem królów, wyniósł kulinarną sztukę francuską na wyżyny doskonałości. On to zrewolucjonizował pracę w kuchni, wzorując się na doświadczeniach z wojska, kiedy jako żołnierz walczył w wojnie francusko-pruskiej (1870–1871). Wymyślał potrawy dla koronowanych głów oraz słynnych aktorów i aktorek. Jest autorem poczytnego dotąd dzieła „Moja kuchnia” z roku 1934. O tym wybitnym kucharzu i jego wybranych przepisach w przedświątecznym klimacie opowie dr Agnieszka Wysocka –  historii sztuki, członek zespołu Pracowni Dziedzictwa Kulturowego KPCK,  wykładowca Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego. Wykład zostanie wyemitowany na profilu Facebook i kanale YouTube:


Biuletyn Informacji Publicznej Profil społecznościowy Facebook Serwis Youtube KPCK Kultura w zasięgu
Kultura w zasięgu KPCK jest instytucją kultury Samorządu Województwa Kujawsko-Pomorskiego
Kujawsko-Pomorskie Centrum Kultury w Bydgoszczy pl. Kościeleckich 6, 85-033 Bydgoszcz, tel. 52 585 15 01