25 marca 2021 (czwartek) godz. 18:00

XLVIII Spotkanie z Historią u Hoffmana: Ciastka z pieprzem. Pierniki jako element dziedzictwa kulturowego

Pierniki są obecne w historii kulinarnej Europy co najmniej od średniowiecza. Przez kolejne wieki piernikowe ciasto, wypiekane na bazie mąki, miodu i przypraw korzennych, pełniło różnorakie funkcje: poczęstunku, podarunku, dekoracji, pamiątki czy lekarstwa. Zajadano się nim w wielu miejscach, zarówno w Polsce, jak i na świecie. W naszym regionie znajduje się jedna z najsłynniejszych stolic piernikarskich – Toruń. Wykład na temat roli korzennych specjałów w kulturze przedstawi Anna Kornelia Jędrzejewska, kustosz z Muzeum Okręgowego w Bydgoszczy, współautorka Muzeum Toruńskiego Piernika.

Zaczynamy o 18:00, link do spotkania online poniżej:

 

 


Biuletyn Informacji Publicznej Profil społecznościowy Facebook Serwis Youtube KPCK Kultura w zasięgu
Kultura w zasięgu KPCK jest instytucją kultury Samorządu Województwa Kujawsko-Pomorskiego
Kujawsko-Pomorskie Centrum Kultury w Bydgoszczy pl. Kościeleckich 6, 85-033 Bydgoszcz, tel. 52 585 15 01